129. redovita izvještajna skupština 16.02.2019
 

129. redovita izvještajna skupština 16.02.2019

top feature image

129. redovita izvještajna skupština 16.02.2019

IZVJEŠĆE O RADU U 2018. GODINI
Poštovani gosti, članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek, sestre i braćo vatrogasci!
Velika nam je čast pozdraviti Vas  i zahvaliti se na Vašem sudjelovanju u radu  129 redovne izvještajne Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek.
Dozvolite mi da prezentiram naše aktivnosti iz prethodne godine: 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek osnovano je 1890. godine i od tada uz manje stanke,  obavlja  rad kao središnja operativna vatrogasna postrojba, poslove vatrogastva, preventivne zaštite od požara a ostvaruje i druge društveno korisne ciljeve. Društvo ima status središnje vatrogasne postrojbe s potrebnih 20 operativnih vatrogasaca. Trenutno od 59 aktivnih članova, 35 vatrogasaca ispunjavaju sve uvjete za obavljanje poslova operativnog vatrogasca.  Društvo ima osnovanu glazbenu sekciju odnosno Puhački orkestar koji vodi Kapelnik Željko Batrnek, također provode svoje programe u okviru dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek, te odjeljenje Podmlatka i Mladeži koje vodi naš dopredsjednik društva Pero Begovac.
U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Retfala tijekom 2018. godine održano je 6 sjednica Upravnog odbora, 6 sjednica Zapovjedništva te 2 Skupštine. Na sjednicama se raspravljalo o aktualnoj problematici a na Skupštinama su  usvojena  izvješća i planovi.  

Rad operativne postrojbe
Tijekom 2018. godine provodili smo aktivnosti na poboljšanju operativne spremnosti vatrogasaca. U sklopu koje smo redovito održavali teorijska predavanja i praktične vježbe, odnosno uvježbavali različite taktičke nastupe gašenje požara. Odaziv na predavanja i praktične vježbe bio je vrlo dobar a članovi društva pokazali su velik interes i aktivno su se uključivali u svim segmentima programa.
Članovi su također pohađali i programe za stjecanje vatrogasnih zvanja i specijalnosti koje je provodila Vatrogasna zajednica Osijek i Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije. Od strane HVZ omogućeno je bilo i polaganje za vatrogasne sudce i ponosno možemo reći da imamo 5 vatrogasnih sudaca.
Pripadnici operativne postrojbe, djece i mladeži sudjelovali su na područnom vatrogasnom  natjecanju u organizaciji Vatrogasne zajednice Osijek u Dopsinu, i to sa 4 ekipe, gdje su ostvarili odlične rezultate,  članice žene A  su osvojile 1 mjesto,  seniori B su osvojili 2 mjesto. Odjeljenje mladeži je osvojilo 2 mjesto. Žene A su također sudjelovale i na Kupu Dalmacije u Dugom  ratu a mladež na natjecanju u Belišću.
Natjecali smo se i na sportskom natjecanju osječkih vatrogasaca povodom tradicionalnog memorijalnog turnira „Vojislav  Bakić“ u organizaciji Vatrogasne zajednice Osijek.
Ostvarili smo zavidne rezultate  Kuglaški tim je bio prvi kao i Stolnotenisači.
Operativna postrojba bila je angažirana na više tehničkih i požarnih intervencija, prijevoza vode i pranja cesta. Od ukupno 8 vatrogasnih tehničkih  intervencija  posebno treba  istaknuti intervencije za vrijeme olujnog nevremena u Gradu Osijeku 03.09.,radilo se sa pumpama za vodu na ispumpavanju vode iz podruma te motornim pilama na poslovima  raščišćavanja prometnica od srušenih stabala na području gradskih četvrti Retfala, Višnjevca i Josipovca.
Također valja istaknuti i požare otvorenog prostora na području gradske četvrti Retfala koje su se događale od ožujka do prosinca 2018 godine. Sudjelovali smo na 5 požara otvorenog prostora.
Odradili smo također i dežurstva na 4 Osječka sajma, Ferivi polumaraton s 10 vatrogasaca, Tour di Croatia s 9 vatrogasaca, Osječko ljeto kulture dežurstvo na dvije predstave.
Sudjelovali smo također na dvije vježbe evakuacije i to u Zračnoj Luci Osijek i u Trgovačkom centru Portanovi.

Rad Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društna Retfala Osijek
Puhački orkestar  Dobrovoljnog vatrogasnog društva  Retfala pod vodstvom kapelnika Željka Batrneka i dalje uporno radi, vježba i nastupa. Tijekom protekle godine održali su oko 60  proba gdje su uvježbavali i nekoliko novih skladbi.
U suradnji sa Puhačkim orkestrom Dobrovoljnog  vatrogasnog  društva  Đakovo  održali su niz zajedničkih nastupa: 34. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara u Križu, proslava dana Županije u Osijeku, koncert povodom crkvenog goda u Sv.Leopolda Mandića, Đakovački Vezovi, Đakovački Bušari, Božićni koncert u Đakovu,  i Božićni koncert u župnoj crkvi Uzvišenje svetog Križa u Retfali.
Također su svirali i na vatrogasnim Skupštinama i proslavama ( u Đakovu, u Retfali, u Beravcima, u Sikirevcima, na proslavi Vatrogasne Zajednice u Čepinu, susreti puhačkih orkestara u Đakovu ).
Najznačajniji nastup u prošloj godini bio je na smotri Saveza Amaterskih Puhačkih Orkestara Slavonije i Baranje koja je održana u Donjem Miholjcu.
Neke nastupe su uspjeli održati i samostalno : Tjelovska procesija u Retfali , koncert za međunarodni dan glazbe 21.06. te nastup na festivalu Zemlja bez granica.
S obzirom da se broj članova puhačkog orkestra u proteklim godinama smanjuje ovim putem pozivamo i sve zainteresirane članove iz svih vatrogasnih društava, da se priključe  radu Puhačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek.
Svi članovi orkestra zaslužuju pohvalu za njihov doprinos u radu orkestra.

 Rad na preventivnoj zaštiti od požara
Sukladno zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika tijekom žetvene sezone Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek organizirano je provodilo aktivna vatrogasna dežurstva od 07. lipnja  do 14.srpnja 2018. Na kojima je dežuralo od 9-21 h 37 vatrogasca u smjenama.Tjekom žetvene sezone imali smo jedan  požar otvorenog prostora  u Višnjevcu.
S ciljem popularizacije vatrogastva, u okviru manifestacije „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ i „Dan vatrogastva- Sv. Florijan“, u mjesecu svibnju održani su Dani otvorenih vrata Dobrovoljnog vatrogasnog društva  Retfala Osijek. i to 04. svibnja  prigodno  smo  obilježili dan Sv. Florijana koncertom puhačkog orkestra i misom u župnoj crkvi Uzvišenje Sv. Križa a  05. svibnja u prijepodnevnim satima održane su druge vatrogasne vježbe  podmlatka i mladeži. Sa svojim  voditeljima sudjelovali su članovi podmlatka i mladeži Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Donji grad, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sarvaš,  Dobrovoljno vatrogasno društvo  Ivanovac, Dobrovoljno vatrogasno društvo  Aljmaš  i  naši  članovi podmlatka i mladeži, ukupno 50 djece.
Sudjelovali smo na Hodočašću vatrogasaca Gospi  Dragotinskoj u Dragotinu, 06. svibnja uz brojna druga vatrogasna društva.
U suradnji sa gradskim društvom Crvenim križem iz Osijeka, u  prostorijama društva je dana 09.svibnja 2018. održano dobrovoljno darivanje krvi, a 8. svibnja smo sudjelovali u obilježavanju 140 godina djelovanja Crvenog križa.
Mjesec  svibanj  proveli smo aktivno sudjelovanjem u vježbama vatrogasnih društava članica zajednice i  defileju Vatrogasne zajednice Osijek.
Od Državne uprave za zaštitu i spašavanje  smo  dobili  pozamašnu  donaciju  vatrogasne  osobne zaštitne opreme i osnovne opreme za rad vatrogasnih društava. Ovim putem im se ZAHVALJUJEMO.

Promidžbena djelatnost i rad s mladima
Provodili smo i Nacionalni program edukacije djece u vrtićima i školama i to u Dječjem vrtiću Josipovac koji smo posjetili sa centrom 112, DUSZ-om i policijom. U posjet su nam došla Osnovna  škola  Josipovac sa 3 učiteljice i 40 djece   i   dječji vrtić  Sunčica sa 2 tete i 30 djece.
Prigodom proslave Tijelova  31.svibnja u gradskoj četvrti Retfala naši vatrogasci sudjelovali su u bakljadi i svečanom mimohodu od crkve Uzvišenja Svetog Križa do samostana sestara „Dvorac Pejačević“. Tom prigodom je naš Puhački orkestar  bio na začelju kolone svirajući koračnice.
Povodom proslave crkvenog goda Uzvišenja svetog križa i dana gradske četvrti Retfale sudjelovali smo na svečanom  polaganju vijenaca kod centralnog križa na Retfalačkom groblju.
Redovito održavamo susrete i njegujemo suradnju s prijateljskim  dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Topuskog, Opatije, Šikloša, Mundenfingen, Garčina i Vinogradaca.
Od  rujna  pa  do  kraja  12  mjeseca 2018.  imali  smo  velike  radove  kako  bi  svi  mi  mogli  danas  biti  prisutni  u  ovoj  svečanoj  sali  društva,  zahvaljujemo  se  izvođačima  radova  što su nam to omogučili a ponajviše  se  zahvaljujemo našem  članu  Stojanu  Lukiću  vatrogasnom  vateranu  koji  je  član  društva  već  60  godina, koji  je   svakodnevno   boravio  u  društvu  bio  velika  pomioć  i  nadzor  da  se  sve  ispuni  i  ostvari  a  na  dobrobit  svih  članova.
Upravni odbor Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek ovim putem zahvaljuje se svim članovima i njihovim obiteljima na nesebičnom doprinosu  u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek. Čestitamo svima na postignutim rezultatima i pozivamo Vas da i dalje svi zajedno doprinosimo ostvarivanju naših osnovnih ciljeva a to je zaštita građana i imovine od požara.

Uz vatrogasni pozdrav, 

VATRU GASI – BRATA SPASI!
UPRAVNI ODBOR I ZAPOVJEDNIŠTVO
DOBROVOLJNOG  VATROGASNOG DRUŠTVA
RETFALA   OSIJEK

Na kraju članovima Društva podijeljena su slijedeća priznanja:

Leonardi Fabing Spomenica za 10 godišnji staž u dobrovoljnom vatrogastvu
Ranko Srnić Spomenica za 20 godišnji staž u dobrovoljnom vatrogastvu
Željko Batrnek Spomenica za 50 godišnji staž u dobrovoljnom vatrogastvu
Stojan Lukić Spomenica za 60 godišnji staž u dobrovoljnom vatrogastvu
Ankica Klobučar Pohvalnica VZ Osijek za najbolji rezultat na osposobljavanju za vatrogasca I. klase

Comments are closed.