Redovita 128. izvještajna skupština DVD “Retfala” Osijek održana 17.02.2018.
 

Redovita 128. izvještajna skupština DVD “Retfala” Osijek održana 17.02.2018.

top feature image

Redovita 128. izvještajna skupština DVD “Retfala” Osijek održana 17.02.2018.

IZVJEŠĆE O RADU U 2017. GODINI

Poštovani gosti, članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek , sestre i braćo vatrogasci!
Velika nam je čast pozdraviti Vas i zahvaliti se na Vašem sudjelovanju u radu 128 godina DVD Retfala Osijek te Prve redovne Skupštine našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva ove godine.
Dozvolite mi da prezentiram naše aktivnosti iz prethodne godine: Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek osnovano je 1890. godine i od tada uz manje stanke, obavlja rad kao operativna vatrogasna postrojba, poslove vatrogastva, preventivne zaštite od požara a ostvaruje i druge društveno korisne ciljeve od kojih posebno treba istaknuti rad s mladima. Društvo ima status središnje vatrogasne postrojbe s potrebnih 20 operativnih vatrogasaca. Trenutno od 69 aktivnih članova, 37 vatrogasaca ispunjava sve uvjete za obavljanje poslova operativnog vatrogasca. Društvo ima osnovanu glazbenu sekciju odnosno puhački orkestar koje vodi Kapelan Željko Batrnek, koji također provode svoje programe u okviru dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala, te Odjeljenje Podmlatka i Mladeži koje vodi naš dopredsjednik društva Pero Begovac i tajnik Ankica Klobučar.

Rad operativne postrojbe
Tijekom 2017. godine provodili smo aktivnosti na poboljšanju operativne spremnosti vatrogasaca.
U sklopu koje smo redovito održavali teorijska predavanja i praktične vježbe odnosno uvježbavali razne taktičke nastupe gašenje požara. Odaziv na predavanja i praktične vježbe bio je vrlo dobar a članovi društva pokazali su velik interes i aktivno su se uključivali u svim segmentima programa. Članovi su također pohađali i programe za stjecanje vatrogasnih zvanja i specijalnosti koje je provodila Vatrogasna zajednica Osijek i Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije. Program za zvanje vatrogasac uspješno je završilo 5 vatrogasaca, 3 vatrogasca prošli su obuku za zvanje vatrogasac 1 klase, 2 vatrogasca za zvanje vatrogasni dočasnik, temeljem Pravilnika o programu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih kadrova trojici naših Vatrogasnih tehničara s najmanje jednom godinom staža u DVD-u priznaje se zvanje vatrogasnog časnika te se 5 vatrogasaca nalazi u postupku osposobljavanja za zvanje vatrogasni časnik. Početkom 11 mj. organizirali smo tečaj Vatrogasne mladeži za 16 članova vatrogasne mladeži koji su uspješno položili 13. siječnja 2018. Pohvale svim članovima vatrogasne mladeži pogotovo Antunu Žulj koji je uvijek prvi čekao predavače na vratima. Pored toga Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek pomaže školovanje svojih članova za profesionalna vatrogasna zvanja na Učilištu vatrogastva u Zagrebu. Trenutno je u rad operativne postrojbe uključeno 18 osoba sa završenim programom za profesionalne vatrogasce i zvanjem Vatrogasni tehničar i Vatrogasac.
Pripadnici operativne postrojbe, djece i mladeži sudjelovali su na vatrogasnom natjecanju u organizaciji Vatrogasne zajednice Osijek u Dopsinu, i to sa 5 ekipa, gdje su ostvarili odlične rezultate, poglavito odjeljenje članica žene A koje su osvojile 1 mjesto, te seniori B koji su osvojili 2 mjesto, i time se direktno plasirali na Županijsko natjecanje. Odjeljenje mladeži je osvojilo 4 mjesto to je bio njihov prvi nastup na gradskom natjecanju.
Ekipa Fire Combat je po prvi put nastupila na Memorijalu Matija Jakuš u srcu Osijeka poslije toga na kup natjecanjima diljem Hrvatske. Vatrogasci iz cijele zemlje a među njima i naši članovi sudjelovali su na natjecanju pod nazivom Zagreb Firefighter Stair Challenge („666 stepenica“), sudjelujući time u borbi protiv leukemije. Zbog izvanrednih okolnosti i proglašene uzbune za sve vatrogasne postrojbe na području RH, operativna postrojba našega društva sudjelovala je sa dva člana na gašenju požara u Benkovcu, Pohvale našim dečkima.
Ženska ekipa stalno bilježi rast članica i uveliko pomaže i koristi promiciji našeg društva. Žene su također sudjelovale na Kupu Dalmacije, Kupu grada Đakova, zimskom kupu u Harkanovcima. Pohvale voditeljici Farkaš Kseniji na trudu i radu. Isto tako na organizaciji Dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa gradskim društvom Crvenim križem Osijeka, u prostorijama društva je dana 31. kolovoza 2017. održano dobrovoljno darivanje krvi sa velikim odazivom članova društva i stanovnika gradske četvrti Retfala.
Prilikom održavanja Davis Cup-a između Hrvatske i Španjolske reprezentacije članovi operativne vatrogasne postrojbe dežurali su u sportskoj dvorani Gradski vrt sa 13 vatrogasaca i utrošenih 91satom na mečevima
 koji su ukupno trajali i do 4 sata. Vatrogasno dežurstvo odrađeno je i za četiri koncerta na kojima je bilo angažirano ukupno 13 vatrogasaca s odrađenih 76 sati.
Isto tako u sklopu održavanja manifestacije Osječkog ljeta kulture sudjelovali smo sa 8 vatrogasaca i utrošenih 16 sati na preventivnom osiguranju.
Operativna postrojba bila je angažirana na više tehničkih i požarnih intervencija, prijevoza vode i pranja cesta. Od ukupno 7 vatrogasnih tehničkih intervencija posebno treba istaknuti intervencije za vrijeme olujnog nevremena u Gradu Osijeku 25. lipnja kada je bilo angažirano 64 vatrogasca koja su odradila ukupno 436 sati a radilo se s motornim pilama na poslovima raščišćavanja prometnica od srušenih stabala na području gradskih četvrti Retfala, Višnjevca i Josipovca.
Također valja istaknuti i požare otvorenog prostora na području gradske četvrti Retfala koje su se događale od ožujka do kolovoza 2017 godine. Na požarima otvorenog prostora sudjelovalo je ukupno 41 vatrogasac sa 102 radnih sati. Operativna postrojba sudjelovala je i na jednom požaru objekta na kojem je sudjelovalo 6 vatrogasaca koji su utrošili 8 sati rada, dok je u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu bilo u pripremi 8 vatrogasaca i ukupno odrađenih 36 sati.

Rad na preventivnoj zaštiti od požara

Tijekom prošle godine intenziviran je rad Komisije za preventivne preglede, te je sukladno Zakonu o zaštiti od požara provedeno ukupno 32 pregleda objekata na području Gradske četvrti Retfala, mjesnih odbora Višnjevac i Josipovac. O uočenim nedostacima sačinjeni su zapisnici te se vlasnike objekata i odgovorne osobe savjetovalo o otklanjanju istih, a sve u cilju unaprjeđenja preventivne zaštite i smanjenja rizika od izbijanja požara.

Sukladno zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika tijekom žetvene sezone Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala organizirano je provodilo aktivna vatrogasna dežurstva ukupno 25 dana u lipnju i srpnju 2017. Na kojima se dežuralo od 9-21 h 22 vatrogasca u smjenama sa odrađenih 290 sati. Tjekom žetvene sezone imali smo jedan požar otvorenog prostora 18.07. gorjelo je 2,5 hektara oranice, tj. 30 bala sijena.
S ciljem popularizacije vatrogastva, u okviru manifestacije „Svibanj – mjesec zaštite od požara“ i „Dan vatrogastva- Sv. Florijan“, u mjesecu svibnju održana su po „Prvi“ puta Dani otvorenih vrata Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek od 26. do 28. svibnja imali smo otvorenu izložbu stare vatrogasne opreme. Ovim putem bi istaknuli naše vrijedne članove Željka Balata, Jelenu Batrnek i Sanju Buden na organizaciji i provođenju izložbe. Na Izložbi dječjih radova na temu vatrogastva koja je isto bila postavljena ovim se putem zahvaljujemo našim školama i vrtiću Sunčici koji su nas posjetili i crtali za nas.
27.svibnja smo cijeli dan imali program s pokaznim vježbama ispred našega vatrogasnog doma sa kojim smo s razlogom ponosni. U prijepodnevnim satima sudjelovali su članovi Mladeži i Podmlatka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek. Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Donji grad, i Dobrovoljno vatrogasno društvo Sarvaš sudjelovali su sa svojim ekipama Mladeži i Podmlatka. Te im se ovim putem zahvaljujemo na učešću na danima otvorenih vrata. U popodnevnim satima od strane naših operativnih članova imali smo demonstracije gašenja požara te poligon FC te se ovim putem zahvaljujemo Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Osijek Gornji grad na sudjelovanju sa svojom opremom i ekipom za natjecanje Fire Combat. Zahvaljujemo se i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Karanac na posudbi starih vatrogasnih kola sa ručnom štrcaljkom na kojima su naši Vatrogasni veterani odradili svoju vježbu.
Sudjelovali smo u pokaznoj vatrogasnoj vježbi u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek Donji Grad. U Osnovnoj školi Josipovac sudjelovali smo sa navalnim vozilom i vatrogascima u planu evakuacije škole. Pohvale Petrov Zvonku koji je vodio tu ekipu. Ekipa Mladeži sudjelovala je sa svojom pokaznom vježbom 18. svibnja u Kopačkom ritu na vježbi vatrogasnih snaga i snaga iz sustava civilne zaštite pod nazivom “Kopački rit 2017”. U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje Sektora za vatrogastvo i Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.
Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek sudjelovali su na Hodočašću vatrogasaca Gospi Dragotinskoj u Dragotinu, 07. svibnja uz brojna druga vatrogasna društva.

Promidžbena djelatnost i rad s mladima
U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Retfala tijekom 2017. godine održano je 9 sjednica Upravnog odbora, 8 sjednica Zapovjedništva te 2 sjednice Skupštine. Na sjednicama se raspravljalo o aktualnoj problematici i usvojena su izvješća i planovi.
Provodili smo Nacionalni program edukacije djece u vrtićima i školama i to u Dječjem vrtiću Sunčica koji su nas posjetili i Osnovnoj školi Retfala, Ivana Filipović i Josipovac . Učenici OŠ posjetili su nas 12. svibnja i tom prigodom im je prikazan rad vatrogasaca i dio vatrogasne opreme kojom vatrogasci obavljaju svoje operativno-taktičke zadače prilikom spašavanja ljudi i imovine. Ovim putem bi pohvalili Berislava Hengl, Tomislava Zubčić i Stiplošek Vladu. Taj dan su od 10:30 do 12:30 edukativno zabavili 5 razreda osnovnih škola te ukupno 100 djece. OŠ Višnjevac smo dana 17. svibnja posjetili jednim navalnim vozilom sa 4 vatrogasca i jednim članom Mladeži.
Tim posjetom smo 60 djece edukativno informirali o radu i opremi koju vatrogasci koriste u svakodnevnom radu. Pohvale Željku Srniću, Petrov Zvonku, Dominiku Klobučar i Vlaškovac Domagoju na radu.
Prigodom proslave Tijelova 15.lipnja u gradskoj četvrti Retfala naši vatrogasci sudjelovali su u bakljadi i svečanom mimohodu od crkve Uzvišenja Svetog Križa do samostana sestara „Dvorac Pejačević“. Tom prigodom su naš Puhački orkestar i puhački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog sruštva Đakovo bili na začelju kolone svirajući vatrogasne koračnice. Pohvale Puhačkom orkestru dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo na sudjelovanju i suradnji sa našim Puhačkim orkestrom.
Povodom proslave crkvenog goda Uzvišenja Svetog Križa i dana gradske četvrti Retfale sudjelovali smo na svečanom polaganju vijenaca kod centralnog križa na Retfalačkom groblju.
Redovito održavamo i njegujemo suradnju s bratskim dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Vinogradaca i Garčina, a posebno treba izdvojiti suradnju koju imamo s vatrogascima iz Munderfinga u Austriji. Koja je u prošloj godini ostvarena posjetom Ženske A ekipe i Muške B ekipe u Munderfingu, kog gradonačelnika Martina Vogenbergera, te sudjelovanjem ekipa na pokrajinskom vatrogasnom natjecanje u Austriji. DVD Opatija nas je posjetila sa svojom ekipom Mladeži od 1-3 rujna i ovim putem bi se zahvalili ZOO vrtu, Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, VZŽ Osječko-baranjskoj, NK Olimpiji, Jamnici d.d. što su omogućili da taj posjet bude ugodan i lijep. Želje nam je da takve susrete i druženja možemo i ubuduće omogućiti svim svojim bratskim društvima.
Veliki broj naših članova nazočio je centralnoj proslavi Dana domovinske zahvalnosti u organizaciji Grada Osijeka i Braniteljskih udruga – u bakljadi.
Jedno odjeljenje naših članova sudjelovalo je u obilježavanju godišnjice pada Vukovara u Vukovaru.
Naši operativni vatrogasci su se natjecali na sportskom natjecanju osječkih vatrogasaca povodom tradicionalnog memorijalnog turnira “Vojislav Bakić” u organizaciji Vatrogasne zajednice Osijek
Upravni odbor Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek ovim putem zahvaljuje se svim članovima i njihovim obiteljima na nesebičnom doprinosu u radu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek. Čestitamo svima na postignutim rezultatima i pozivamo Vas da i dalje svi zajedno doprinosimo ostvarivanju naših osnovnih ciljeva a to je zaštita građana i imovine od požara.
Uz vatrogasni pozdrav,
VATRU GASI – BRATA SPASI!
UPRAVNI ODBOR I ZAPOVJEDNIŠTVO
DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA RETFALA

Comments are closed.

Post navigation