O nama
 

O nama

*Kroz povijest DVD-a Retfala

Vođeni humanim načelima pomaganja ljudima u nevolji stanovnici Retfale osnovali su 1890. godine  svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo. Utemeljitelji društva i prvi njegovi članovi bili su: Stjepan Freiermuth, barjaktar, Antun Czipfler, čuvar, Franjo Bader, vodnik štrcara, Jakob Geli, trubač, Franjo Haselhan, penjač, Antun Vrbanac, podzapovjednik, Dragutin Czillinger, nadzapovjednik, Matej Kunst, tajnik, i Franjo Žager, vodnik glazbe.
Uz tradicionalnu vatrogasnu lozinku «Pomoz Bog!» članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala isticali su i svoju izreku «Viribus unitis!» (Složnim silama). Ponašanje članova u duhu vlastite izreke omogućilo je svladavanje brojnih teškoća i postizanje značajnih uspjeha u djelovanju društva.
Prvi veliki uspjeh u povijesti društva ostvaren je 1895. godine kada su zastupnici Upravne općine Retfala-Kravice odobrili kupovinu dijela nužnih vatrogasnih sprava i dopustili izgradnju manjeg spremišta za vatrogasne svrhe.
Tijekom lijepog i skladnog djelovanja u prvih 25 godina postojanja sudjelovali su retfalački vatrogasci, a napose njihova društvena glazba, prigodom brojnih svečanosti i proslava na području Retfale i grada Osijeka. Poteškoće u radu donio je I. svjetski rat kada je na ratištima diljem Europe poginulo sedam članova društva, dok su još sedmorica umrla kod kuće. 
Rad društva je obnovljen i intenziviran pristupanjem novih članova 1919. godine. Djelatnost se uglavnom odvijala kroz redovite vježbe i održavanje škola. U društvu je vladao red i poštivala se društvena stega. Idiličnu sliku društva ponovno je pokvario rat. Tijekom Drugog svjetskog rata retfalački vatrogasci su mnogo puta intervenirali zbog požara i bombardiranja te neprekidno pomagali stradalom stanovništvu. Najteže intervencije bile su u ožujku 1945. godine, kojom prigodom je nekolicina članova društva ranjena, a u pokušajima spašavanja ljudi i imovine teško su oštećene mnoge vatrogasne sprave.
Kada je Retfala 1947. godine pripojena gradu Osijeku, dobilo je i retfalačko vatrogasno društvo status gradskoga društva. Do kraja 40-tih godina članovi društva pokušali su svladati dvije osnovne poteškoće – privući što više novih članova te osigurati prijeko potrebna financijska sredstva za djelatnost.
Tijekom narednih dvadesetak godina članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala neprekidnim su vježbanjem znatno usavršili svekoliku spremnost za slučaj požara i različitih nevolja. Svoju pravu i veliku akciju društvo je imalo prigodom katastrofalne poplave 1965. godine. U najtežim trenucima retfalački vatrogasci su u cijelosti ispunili svoj humani zadatak – pomoći bližnjima u nevolji.
Koncem 70-tih i početkom 80-tih godina 20. stoljeća nabavljena su nova vozila i oprema te lijepo uređen društveni dom. Posebno svečano bilo je od 21. do 26. svibnja 1990. godine kada je proslavljena 100. obljetnica osnutka i djelovanja Dobrovoljno vatrogasnog društva Retfala. Održavane su javne vježbe članova društva svih uzrasta, izložba vatrogasne opreme te mimohod vatrogasnih vozila.
Zasigurno najteža godina u povijesti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala bila je 1991. godina. U obrani grada i domovine 14 članova društva otišlo je u Zbor narodne garde, dok je u društvu ostalo 36 operativnih članova. Tijekom rata članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala sudjelovali su u gašenju brojnih velikih požara. Svi retfalački vatrogasci, njih 36, koji su sudjelovali u ratnim intervencijama odlikovani su 1993. godine Spomenicom domovinskog rata.
U vrijeme najvećih ratnih razaranja retfalačkim vatrogascima pomoć su prvi pružili članovi Vatrogasnog društva iz Šikloša u Mađarskoj. Suradnja uspostavljena u najtežim trenucima nije više prekidana te se održavaju stalni godišnji susreti dvaju vatrogasnih društava iz susjednih zemalja.
Radovi na obnovi društvenih prostorija završeni su 1996. godine, kada je izgrađena i nova društvena dvorana. Nakon rata intenzivno su nastavljene uobičajene djelatnosti društva. Redovito su održavane škole, vježbe, preventivni pregledi, a članovi društva natjecali su se na vatrogasnim natjecanjima svih uzrasta. Posebna pozornost poklanjala se radu s mladeži. Za svoj rad članovi društva primili su mnoga priznanja, a najznačajnije je primio Stjepan Klarić 1998. godine – Zlatnu vatrogasnu medalju za izvanredne zasluge.
Značajna i velika proslava 110. obljetnice osnutka i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Retfali održana je na Florijanovo 2000. godine. Prigodom proslave promovirana je i monografija Retfale. U monografiji je prikazana povijest Retfale i retfalačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, a cijeli projekt nastanka monografije zasluga je članova društva.  


Iz knjige”Retfala” sažetak povjesti Društva koju je priredio prof.Vilim Matić